top of page

Su Yosunu Ekstrakt
(Algae Extract)
(Algae Extract)

Cas No 68917-51-1

Su yosunu, mikroskop altında görülen tek hücreli türlerinden, metrelerce uzun dev deniz yosunlarına kadar giden farklı boyutlarda ve şekilde olan ilkel canlı türüdür. Bunlara alg adı da verilmiştir. Durgun sulardaki yeşil köpük birikintilerinde, denizde bulunan kaygan yapıdaki bitkilere kadar su yosunu yaşamımızın her alanında yer almaktadır. Ancak bunlar adı gibi sadece suyun içinde yaşamazlar. Ağaç gövdesinde, kayalıklarda, duvarda kısaca nem olan her yerde bu canlılar rastlayabilirsiniz. Kaplumbağa kabuklarında bile su yosunu yaşam sürebilir.



Su yosunu görüntü olarak bir bitkiye benzese de, yaprakları, çiçekleri ve kökleri olmaz. Ancak yeşil renkte klorofil pigmentleri bulunur. Bunlar kendi besinini üretirler. Bazı türlerinde öteki renk maddeleri baskın olabilir. Bunlarda klorofil görünmez olabilir. Su yosunu renklerine göre de sınıflara ayrılır. Kırmızı, esmer, yeşil, altın su yosunu gibi adlandırılırlar. Kızıldeniz bazen kırmızımsı bir renk alır. Bunun nedeni denizdeki kırmızı su yosunlarından kaynaklanır. Fazla miktarda oldukları yerde böyle renklenmelere sebep olurlar. Üremeleri ise eşeyli ya da eşeysiz olabilir.

Su yosunu türlerinin çoğunluğu denizde yaşam sürer. Bunların en bilinenleri esmer su yosunudur. Bunlar genellikle sapla kayalara tutunur, üzerinde hava kesecikleri olur. Ayrıca yassı sert uzun organları vardır. Kesecikleri sayesinde su yüzeyine yakın alanlarda yüzerler. Bu su yosununun güneş ışığı sayesinde fotosentez yapmasını sağlar. Bu tür esmer su yosunları 6 metreden 65 metreye kadar uzayabilir. Okyanuslarda adeta sualtı ormanları oluştururlar. Yeşil su yosununun denizlerdeki türleri deniz marulu olarak bilinir. Deniz kıyısında, kayaların üzerindeki su yosunu marula benzer şekilde kıvırcık, yarı saydam yapıda, yeşil yapraklı ve incedir. Kırmızı su yosunu ise daha çok sıcak sularda yaşar. Oldukça alımlı ve zarif yapıda olurlar. Yassı, tüysü ve ipliksi türleri vardır. Bunların renkleri bünyelerinde olan renk pigmentlerine göre, kırmızı renkten maviye doğru değişir.

bottom of page